Vergroot de levensduur van uw dak en voorkom lekkages

Een rieten dak zal na verloop van tijd grijs worden. Dit hoort bij het karakter van het dak en u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Wanneer het dak echter groen uitslaat of zwart wordt, heeft u te maken met aanslag van mos en algen. Een dikke laag algen zorgt ervoor dat het riet niet goed meer droogt, waardoor het sneller gaat rotten.

Een overmaat aan vermestende stoffen in de lucht, een gevolg van onze westerse levensstijl, zorgt ervoor dat alles na verloop van tijd bedekt wordt met een laagje algen. Op het rieten dak zorgen deze algen voor een toename van de droogtijd. Het riet blijft langer vochtig. Wanneer een over het riet liggende groene waas overgaat in een groene drab dan kan dit de droogtijd zo veel verlengen dat het riet in de herfst- en winterperiode (van oktober tot het volgende jaar april) zelfs bijna helemaal niet meer droog wordt. Het riet kan dan in zeer korte tijd dramatisch in kwaliteit achteruit gaan. Het riet verslijt niet langer maar verspocht (het wordt zacht en vergaat). Onder de te lang te natte buitenkant zal het riet als het ware verstikken.

Voorkom dit. Rietdekkersbedrijf E. Schut verwijdert de aanslag en vergroot daarmee de levensduur van uw dak. Daarnaast zorgen we er met onderhoud voor dat uw dak niet lek raakt en kunnen we het riet inspuiten met een brandwerende coating.

Bomen

Rond een huis met een rieten dak behoren niet te veel bomen te staan. De bomen geven schaduw en belemmeren de drogende werking van de wind. Druppels mogen niet vanuit een boom op het dak kunnen vallen. Elke nacht dat het dauwt zullen grote zware druppels op het riet vallen, vaak telkens op dezelfde plek. Niet alleen is het dak daar constant nat, de regendruppels zorgen ook voor erosie.

Geeft een boom schaduw op het dak dan kan dit de helft van de levensduur kosten. Drupt een boom op het riet dan kan dit zelfs driekwart van de levensduur kosten. Natuurlijk is de potentiƫle levensduur mede afhankelijk van hellingshoek, zon instraling, wind, etc. Een rieten dak dusdanig gelegen in een bos, is een mooi gezicht, maar onverstandig. Soms kan het zelfs beter zijn om in dit soort omstandigheden van een natuurlijk rieten dak af te zien en te kiezen voor bijvoorbeeld Novariet. Bladeren en dennennaalden moeten tenminste eens per jaar van het dak worden verwijderd, ook zij beperken de droogcapaciteit.

Onderhoudscontract

Ook als u niks ziet aan uw dak is het verstandig om het riet eens in de zoveel tijd te laten controleren. Met een onderhoudscontract komen wij uw dak periodiek inspecteren. Zo zorgen we ervoor dat er geen gebreken ontstaan en herstellen we problemen in een vroeg stadium.

Vrijblijvend informatie
  captcha

  Rietdekkersbedrijf Schut staat voor:

  • 150 jaar ervaring
  • Liefde en passie voor het vak
  • Gediplomeerde vakmensen
  • Aandacht voor duurzaamheid

  Vakfederatie Rietdekkers