Mos en algen

Mos en algen groeien met name wanneer uw woning onder of in de directe nabijheid van bomen is gelegen. Ook wanneer uw dak door boomtakken geraakt wordt is de kans op mos- en algvorming groter. De mossen en algen ontsieren het dak. Algen hebben nog meer dan mossen een negatieve uitwerking op het dak en de kwaliteit van het riet. Algen en teveel mos op het dak maken dat het dak minder snel droogt, waardoor het riet wordt aangetast door rotting en schimmels. Wanneer uw dak groen begint uit te slaan, moet actie worden ondernomen.

Bestrijding van algen

Het is niet mogelijk een rieten dak preventief tegen algen te behandelen. Preventieve behandeling met een algenbestrijdingsmiddel kan zelf averechts uitpakken en schimmelvorming in de hand werken. Alle thans beschikbare middelen werken alleen effectief indien algen reeds op het dak aanwezig zijn.

Algen kunnen het beste bestreden worden door het dak te laten behandelen met een algenbestrijdingsmiddel. Dit kan overigens alleen bij droog weer. Er zijn tegenwoordig meerdere middelen op de markt die effectief zijn. Wij adviseren u graag over de verschillende middelen en welke behandeling het beste past bij behandeling van uw rieten dak.

Wanneer de algen zijn behandeld met een algenbestrijdingsmiddel zal het dak in de regel beter drogen. Dit komt de levensduur van uw rieten dak ten goede. Bovendien ziet uw dak zonder algen er weer een stuk aantrekkelijker uit.

Mos op het dak

Mosvorming is minder schadelijk dan algvorming. In eerst instantie zal verspreid over het dak mosvorming optreden. Dit sluit uw dak niet direct af. Pas wanneer de mosvorming ernstige vormen aanneemt zal ook de waterafvoer in gevaar komen. Het dak blijft dan langer nat met het grote risico dat het riet begint te rotten en er schimmelvorming optreedt. Wacht dus niet te lang met het verwijderen van mos.

In tegenstelling tot de bestrijding van algen kan mos het beste handmatig worden verwijderd.

Mos en algen

Kammen  en scheren

Een rieten dak wordt schoongemaakt door het te kammen of te scheren.

Het kammen van een rieten dak wordt met een simpel gekarteld mes of een automatische heggenschaar gedaan. De laag mos en algen wordt letterlijk van het dak gesneden. Dit moet zeer nauwkeurig gebeuren en is echt werk voor een ervaren rietdekker. De te verwijderen laag moet namelijk zo dun mogelijk zijn. Wordt te veel verwijderd, dan gaat dit ten koste van de levensduur. Wanneer de laag mos en/ of algen is verwijderd wordt het achtergebleven riet glad en strak geklopt met een dekspaan en daarna schoongeveegd.

Scheren vindt eveneens plaats met heggenschaar. Na het scheren wordt het riet nageklopt met een drijfbord.

Indien blijkt dat na het verwijderen van de laag mos en / of algen de bovenlaag van het riet is aangetast, dan is het aan te reden om ook de aangetaste rietlaag te verwijderen. Ook dit is werk voor een ervaren rietdekker. Het verwijderen van een dun laagje riet vraag immers veel kennis en ervaring.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de bestrijding van algen en mos of overweegt u uw rieten dan schoon te laten maken? Neem dan contact op met Rietdekkersbedrijf Schut. Bel ☎ 0342-442046, of mail naar info@schut-rietdekker.nl. Wij vertellen u graag meer.

Vrijblijvend informatie
  captcha

  Rietdekkersbedrijf Schut staat voor:

  • 150 jaar ervaring
  • Liefde en passie voor het vak
  • Gediplomeerde vakmensen
  • Aandacht voor duurzaamheid

  Vakfederatie Rietdekkers