Waarom een rieten dak?

Een dak van riet geeft een totaal andere uitstraling aan een gebouw, dan een pannendak of een andere dakvorm. Riet geeft uw woning een natuurlijke en authentieke uitstraling. Riet kan uitstekend worden toegepast op nieuwe woningen en op bestaande woningen. Rieten daken lenen zich uitstekend voor zowel toepassing binnen de meer klassieke architectonische concepten als de moderne ontwerpen.

De toepassing van riet heeft bovendien een aantal belangrijke voordelen:

  • Riet is een natuurproduct dat zonder veel inspanning kan worden gewonnen;
  • Riet is duurzaam. Het gaat bijzonder lang mee;
  • Riet heeft door zijn holle stengel een goede isolerende en warmte reflecterende werking. Het brengt dus koelte in de zomer en warmte in de winter;
  • Riet kan worden hergebruikt. Aan het einde van de levensduur wordt het riet van het dak gehaald en verwerkt als meststof of als brandstof in energiecentrales.

De keuze voor een rieten dak betekent dus de keuze  voor een verantwoord grondstof- en energiegebruik.

Een rieten dak

Gaat u een woning bouwen en wilt u een dak met karakter?  Dan is riet een uitstekend keuze. Rietdekkersbedrijf E. Schut heeft meer dan 150 jaar ervaring met het maken van rieten daken. Wij verzorgen alles van de dakconstructie tot en met het brandwerend maken van het riet, van de dakdoorvoeren tot en met het aanbrengen van dakramen en dakkapellen.

Levensduur

Een rieten dak zou minimaal  25 jaar moeten mee gaan. In de praktijk komt een langere levensduur echter regelmatig voor.  40 jaar of langer is geen uitzondering. Een rieten dak is derhalve een verantwoorde investering.

Er zijn diverse factoren die de levensduur van een rieten dak bepalen, zoals:

  • Het ontwerp;
  • De hellingshoek van het dak;
  • De wijze waarop het riet is aangebracht;,
  • De kwaliteit van het riet;
  • De frequentie en de mate van onderhoud;
  • Etc.

Een op of gesloten constructie

Bij een nieuw dak zijn er twee opties mogelijk:

  1. De traditionele open constructie

U kunt kiezen voor een traditionele open constructie. Hierbij wordt het riet op rietlatten gebonden. Deze manier van werken wordt sinds mensenheugenis toegepast. Het riet blijft bij deze werkwijze van binnenuit zichtbaar. De open constructie is echter relatief brandgevaarlijk en kent een beperkte isolerende werking.

Om toch een bepaalde isolatiewaarde te bereiken, wordt bij de open constructie meestal vanaf de binnenzijde isolatiemateriaal aangebracht. Dit kunnen kant en klare panelen zijn, maar ook een combinatie van steenwol en gipsplaten. Hierdoor is het riet aan de binnenzijde uiteindelijk niet meer zichtbaar.

  1. Het schroefdak

De andere mogelijkheid is het aanbrengen van een schroefdak. De kapconstructie wordt eerst dichtgemaakt met plaatmateriaal. Om te voldoen aan de isolatie eisen kunnen ook direct isolatiepanelen worden aangebracht. Daarna wordt het riet op de dichte ondergrond geschroefd. Het gehele rietpakket vormt samen met de (isolatie) panelen het isolerend pakket.

Een schroefdak is relatief brandveilig. Dit komt omdat het riet wanneer het brand heeft gevat, geen zuurstof van onderaf aanzuigt. Daarom brandt het riet bij een gesloten constructie niet direct, maar zal het hooguit smeulen. Daarmee is het schroefdak relatief brandveilig.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de vraag of een rieten dak goed bij uw nieuwe woning past, of wilt meer weten over ons bedrijf? Vul dan het contactformulier op deze pagina in of bel of mail ons. Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vrijblijvend informatie




    captcha

    Rietdekkersbedrijf Schut staat voor:

    • 150 jaar ervaring
    • Liefde en passie voor het vak
    • Gediplomeerde vakmensen
    • Aandacht voor duurzaamheid

    Vakfederatie Rietdekkers