Vonkenvangers verplicht

Bij een schoorsteen of rookkanaal in een rieten dak is een vonkenvanger een absolute noodzaak. Zonder vonkenvanger is immers de kans zeer groot dat de vonken uit de eigen schoorsteen het rieten dak in brand zetten. De meeste verzekeraars stellen daarom een vonkenvanger verplicht bij rieten daken.

Vonkenvanger

Risico’s mijden

Een vonkenvanger wordt gemaakt van metaalgaas en boven op een schoorsteen geplaatst. De bedoe­ling is duidelijk: vonken die uit de schoorsteen ont­snappen worden door het gaas tegengehouden en kunnen zo niet op het rieten dak terechtkomen. De mazen van het gaas mogen niet te groot zijn, want dan bestaat de kans dat vonken worden doorgela­ten. Ze mogen ook niet te klein zijn, want dan zou het gaas te snel verstopt raken. De aanbevolen maaswijdte bedraagt minimaal 9,5 mm en maximaal 12,5 mm. De totale netto doorlaat (de gaten zonder het gaas) van een vonkenvanger moet minimaal drie keer zo groot zijn als de doorlaat van het rookkanaal. De draadddikte van het gaas is meestal ca. 1 mm.

Meer weten

Wilt u meer weten over vonkenvangers? Bel dan direct naar Rietdekkersbedrijf E. Schut: ☎ 0342-442046. Mailen mag ook: info@schut-rietdekker.nl

Vrijblijvend informatie
  captcha

  Rietdekkersbedrijf Schut staat voor:

  • 150 jaar ervaring
  • Liefde en passie voor het vak
  • Gediplomeerde vakmensen
  • Aandacht voor duurzaamheid

  Vakfederatie Rietdekkers