Brandgevaar

Een rieten dak is meer gevoelig voor brand dan een pannendak. Deze gevoeligheid kan worden teruggebracht door het aanbrengen van een brandwerende coating op het rieten dak. Door het aanbrengen van een brandwerende coating wordt uw dak niet onbrandbaar maar een beginnende brand kan wel succesvol worden vertraagd. Het aanbrengen van een brandwerende coating dient door een ervaren rietdekker te geschieden. Wanneer namelijk de laag te dik wordt aangebracht, zal dit nadelige gevolgen hebben voor de luchtdoorlatendheid van het riet. Wordt de laag te dun aangebracht dan is de brandwerende werking waarschijnlijk onvoldoende.

Bouwbesluit 2012

Het bouwbesluit bepaalt dat bij een nieuw te bouwen woning, de bovenzijde van een dak van een bouwwerk, bepaald volgens NEN 6063, niet brandgevaarlijk is, indien dit bouwwerk ligt binnen 15 meter van de perceelgrens.
In de Nederlandse norm NEN 6063 is omschreven hoe bepaald kan worden of een dak brandgevaarlijk is. Hiervoor gebruikt men o.a. de zogenaamde vliegvuurproef en wordt gekeken naar de invloed van een beperkte warmtestralingsintensiteit. Een onbehandeld rieten dak met een open of gesloten constructie zal niet door deze proef komen. Een rieten dak dat is behandeld met een brandvertragende coating zal wel door deze proef komen. Daarmee is een rieten dak dus een niet brandgevaarlijke dakbedekking in de zin van het Bouwbesluit.

Brandwerende coating

Brandwerende maatregelen

Wij adviseren u graag over het aanbrengen van brandvertragende maatregelen en brandvertragende coatings.

Bouwaanvraag gemeente

Indien u een woning met een rieten dak gaat bouwen die ligt binnen 15 meter van de erfafscheiding, dan zult u de gemeente moeten laten zien hoe aan NEN 6063 zal worden voldaan. Daartoe kunt u bij de de bouwaanvraag een kopie meesturen van een TNO-certificaat van de te gebruiken brandwerende coating. Daarmee kunt u op papier voldoen aan de brandveiligheidseis van het Bouwbesluit. De gemeente kan dan op dit punt uw bouwaanvraag goedkeuren.

Meer informatie

Wilt u meer weten over brandwerende maatregelen voor uw rieten dak, of overweegt u een brandwerende coating te laten aanbrengen? Neem dan contact op met Rietdekkersbedrijf E. Schut. Bel: ☎ 0342-442046 of mail naar info@schut-rietdekker.nl. Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vrijblijvend informatie
  captcha

  Rietdekkersbedrijf Schut staat voor:

  • 150 jaar ervaring
  • Liefde en passie voor het vak
  • Gediplomeerde vakmensen
  • Aandacht voor duurzaamheid

  Vakfederatie Rietdekkers