De eigenschappen van riet

Riet wordt sinds mensenheugenis gebruikt als materiaal om woningen mee te bedekken. De eigenschappenĀ van riet maken het daarvoor uitstekend geschikt: het is sterk, flexibel, waterdicht, warm, isolerend en duurzaam.

Riet (Phragmites australis) behoort tot de grassenfamilie. De plant komt met name voor langs waterkanten. Nieuw riet ontstaat door de verspreiding van zaden, door wortelstokken en door uitlopers. Riet kan 1 tot 3 meter hoog worden. In de zomerperiode groeit riet zo’n 10 tot 40 cm.
Er zijn diverse soorten riet en de kwaliteit van deze soorten varieert.

Nederlands riet

In Nederland wordt veel gewerkt met Nederlands riet, maar ook met Chinees riet en riet uit andere landen. Wiedenriet wordt samen met Kalenbergsriet gezien als de beste kwaliteit riet. Rietdekkersbedrijf E. Schut werkt uitsluitend met de beste kwaliteit en bij voorkeur Nederlands riet.

Riet wordt, behalve gebruikt als dakbedekking, ook gebruikt voor muziekinstrumenten (hobo, klarinet en fagot) en als filter in vijvers (helofytenfilter).

Geschiedenis

Riet komt in heel Nederland voor en maak vast onderdeel uit van ons landschap. In Nederland wordt ook nog volop riet geteeld. Met de rietteelt worden veel natuurgebieden onderhouden en het levert het beste riet op voor onze rieten daken.
Rietlanden die niet gemaaid worden zullen na verloop van tijd overgaan in wilgen- en berkenbossen en verder verlanden. Dit heeft als gevolg dat de natuurwaarde en de waterkwaliteit van onze natuurgebieden achteruit gaat.

Vrijblijvend informatie
  captcha

  Rietdekkersbedrijf Schut staat voor:

  • 150 jaar ervaring
  • Liefde en passie voor het vak
  • Gediplomeerde vakmensen
  • Aandacht voor duurzaamheid

  Vakfederatie Rietdekkers